Gerő András: Beszélnünk kell a Nagy Háborúról

Az Aspektus vitaklub Száz év a nagy háború tükrében címmel szervezett történelmi ismeretterjesztő klip- és kisfilmvetélkedőt. A rendezvény jelentőségéről – Ferenc József és a magyarok címmel nemrég új könyvet megjelentető – Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban.

Az Aspektus vitaklub az első világháború kitörésének száz éves évfordulójára Száz év tükrében az erőszak címmel 2014-ben szervezett egy történelmi klip- és kisfilmvetélkedőt, a mostani pályázat pedig az 1916-os évre koncentrál.

Gerő András az 1916-os háborús év kapcsán kiemelte a Bruszilov-offenzíva jelentőségét, valamint Románia hadba lépését. „A Monarchia tekintetében legalább ugyanilyen meghatározó volt Ferenc József halála, illetve IV. Károly trónra lépése. Utóbbival kapcsolatban tudni kell, hogy már a kezdetektől békét és társadalmi reformokat akart.”

Gerő András hozzátette: „A társadalomban is fontos változások történtek ekkortájt: elindult egy olyan folyamat a Monarchián belül, ami nyilvánvalóvá tette, hogy a szociális problémákat már nem lehet ugyanúgy kezelni az első világháború után, ahogy korábban.”

Az Aspektus vitaklub vetélkedőjének célja, hogy a diákokkal megismertessék a múltat, és a szerethetővé tegyék számukra a történelmet. Gerő András elmondta, fontosnak tartja a hasonló kezdeményezéseket, hiszen a második világháború a Nagy Háborúról szóló ismereteket jelentősen háttérbe szorította.

„Az, hogy a diákok és az őket felkészítő tanárok egy ilyen beszélgetéssorozat kapcsán szembesülnek ezekkel a problémákkal, segíti, hogy a fiatalokban tudatosodjon az első világháború jelentősége.” – árulta el a Habsburg Történeti Intézet igazgatója.

A teljes interjú: