Megjelent A béke első hónapja Magyarországon (1918. november 3. – december 3.)

A Gerő András által szerkesztett kiadvány az első világháborút követő hónap Magyarországáról ad átfogó képet.

A kötet belső borítójáról: „Ez a könyv bizonyos értelemben a folytatása egy előző kiadványnak. (Merénylettől hadüzenetig. A béke utolsó hónapja a Monarchia Magyarországán [1914. június 28. – 1914. július 28.].)
Úgy gondoltam, hogyha már létrehoztunk egy ilyen kötetet, akkor érdemes megnézni azt is: mi jellemezte Magyarországot a háborút követő béke első hónapjában, ami jószerivel a nem naptári, hanem politikai értelemben vett 20. század kezdete is volt.

Az itt közölt szövegek válogatás eredményei, de törekedtünk arra, hogy válogatásunk lehetőség szerint tükrözze azokat a véleményeket, nézőpontokat, amelyek markánsan megjelentek. Összesen 33 sajtótermék anyagának áttekintése alapján állt össze a szöveg. A kötetben felhasznált lapok listája könyvünkben megtalálható. Miután ebben a hónapban elég sok politikai esemény történt, ezért a politikával összefüggő tudósítások, vélemények hangsúlyos szerepet kapnak. Emellett természetesen figyelmet fordítunk helyi hírekre is, s egészében megpróbáljuk azt a felszabadultsággal s egyben feloldhatatlan feszültségekkel teli miliőt felidézni, amely a béke első hónapját, a politikai 20. század kezdetét jellemezte.”

A kötet megvásárolható a könyvesboltokban és a Terror Háza Múzeumban.