Frontmozi: A nagy ábránd (1937)

Jean Renoir 1937-es klasszikusával indult újra ingyenes vetítéssorozatunk.

A nagy ábránd egy első világháborús német hadifogolytábor francia katonáinak mindennapjait tárja elénk. Néhányan szökni készülnek, ám egyikük, az arisztokrata de Boeldieu kapitány összebarátkozik a német táborparancsnokkal. Beszélgetéseik során különös, bajtársias viszony alakul ki a halk szavú német nemes, von Rauffenstein és a francia kapitány között. A háború szabályai szerint ellenséges oldalon álló tisztek egymás iránti rokonszenve a szökés sikerességét is veszélyezteti.

Jean Renoir 1937-ben, a második világháború kitörése előtt két évvel bemutatott alkotása lélegzetelállító lenyomata egy kor utolsó pillanatainak, amikor még jelentett valamit a bajtársiasság, az ellenfél tisztelete. Az 1914-ben játszódó filmben egy olyan fogolytábort láthatunk, ahol a fogvatartó nem alázza meg foglyát, nem tör annak elpusztítására. Az emberiesség utolsó történelmi pillanatai ezek, amelyekből később már csak merő ábránd maradt. 

A Frontmozi rendezvénysorozat keretében az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a XX. Század Intézet és a Habsburg Történeti Intézet első világháborús filmeket mutat be a Kino Café Moziban. 2016. április 20-án A nagy ábránd című filmet láthatta a nagyközönség.

Vissza