Budapest 150 – Előadássorozattal ünnepli a főváros születésnapját a Habsburg Történeti Intézet

Budapest 150

Havonta jelentkező jubileumi előadássorozatot indít a Habsburg Történeti Intézet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából.

A tematikus előadásokkal az intézet a Monarchia Magyarországának, a magyar polgárosodás egyik legnagyszerűbb vívmányát, Budapest városát hivatott ünnepelni. Budapest a magyar nemzetteremtés, a magyar kultúra, a magyar gazdaság és társadalom egyik csúcsteljesítménye, amely világszerte segített ismertté tenni az országot. A 150 év során valóra vált Széchenyi István gróf vágya: legyen az országnak szíve, ez legyen a főváros, s hívják Budapestnek.

Budapest létrehozásáról az 1872. évi XXXVI. törvény rendelkezett. Ezt az uralkodó 1872. december 22-én szentesítette, melyet másnap hirdettek ki. A város létrejöttének hivatalos időpontja tehát 1872. december 23-ra esik. Az első közgyűlés 1873. november 17-én ült össze, amit a főváros rendszerint születésnapként szokott megünnepelni.

A „Budapest 150” című előadássorozat nyitóeseménye „Budapest sikertörténete” címmel január 20-án 17 órakor lesz a Kertész Imre Intézetben. Az előadó Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója.